EDUCAȚIE

EDUCAȚIE

„Fă tot ce poți până când știi mai bine. Apoi, când știi mai bine, fă mai bine.” – Maya Angelou

Uneori, din cauza vieții rapide pe care o trăim, nu reușim să înțelegem cu adevărat impactul pe care îl avem asupra Planetei. Pentru mulți dintre noi, acest tip de informație nu este la ordinea zilei și, cu siguranță, pentru majoritatea populației nu este o preocupare uriașă. În această epocă capitalistă, prioritățile par a fi altele – achitarea produselor și serviciilor de care avem nevoie -, însă fără să ne dăm seama, sau uneori refuzând să știm că și cum obiceiurile noastre de cumpărare și consum ne afectează pe noi și planeta pe termen (nu atât de) lung.

Prin urmare, conștientizarea este esențială când vine vorba de protejarea planetei pentru noi și pentru generațiile viitoare. Și asta vine doar cu educație și cunoaștere.

Din fericire pentru România, un alt stil de viață diferit de cel trăit astăzi nu este atât de departe în istorie. În urmă cu trei decenii, toți (care am trăit acele vremuri) foloseam sticlă în loc de plastic, pânză în loc de hârtie, săpun solid în loc de săpun lichid, produse de curățare făcute în casă, aparate de ras din oțel inoxidabil, pieptene din lemn și alte produse cu utilizare îndelungată, care acum sunt promovate ca „stil de viață zero-waste”. Există națiuni care trăiesc în această „epocă de unică folosință” de mai bine de un secol și necunoscând vreodată altceva, de aceea ne putem considera norocoși și putem spera că ne va fi mai ușor să revenim la valorile și obiceiurile potrivite, în conformitate cu nevoile din epoca actuală.

Pe această linie, una dintre principalele noastre direcții la Ecovillage Firiteaz este să educăm și să inspirăm oamenii despre beneficiile unui stil de viață sănătos pentru ei, umanitate și planetă prin intermediul informațiilor, know-how-ului, puterii de exemplu și a activităților practice.

Facem asta în două moduri:

  • în cadrul ecovillage-ului, unde oamenii ne pot vizita, pot vedea ce și cum facem, pot partcipa la diverse ateliere practice (alimentație, sustenabilitate, agricultură, reciclare și reutilizare, construcție, amenajare, grădinărit etc.)
  • pe teren, prin prezentări de tot felul în diverse locații (evenimente, școli, universități, ONG-uri, companii etc.)
COPII

“Treaba noastră nu este să ne pregătim copiii pentru a înfrunta o lume crudă și lipsită de inimă. Treaba noastră este să creștem copii care vor face lumea un pic mai puțin crudă și lipsită de inimă.” – L.R.Knost

Astfel că ne luăm responsabilitatea de a învăța copiii cum să facă o lume mai bună, respectând natura și fiecare ființă și fiind atenți la deșeurile pe care le produc și ce lasă în urma lor.

Facem asta pe mai multe niveluri:
1. Încurajăm părinții să educe prin puterea exemplului, să facă învățarea amuzantă, să implice copiii, să le citească sau să privească împreună documentare, să facă voluntariat împreună cu ei
2. Încurajăm și oferim suport școlilor să organizeze clase de sustenabilitate și stil de viață sănătos, să facă excursii școlare la Firiteaz și să implice copiii în activitățile practice de aici
3. Desfășurăm programe afterschool pentru copiii din Firiteaz și din vecinătate în zilele lucrătoare, iar pentru cei din Arad și Timișoara la sfârșit de săptămână
4. Organizăm activități sportive și recreative cu copiii din Firiteaz, vorbind despre beneficiile sportului în viețile noastre, în timp ce alergăm sau mergem cu bicicletele
5. Ajutăm copiii să-și dezvolte abilități, să se joace și să interacționeze între ei (ex: coacem chifle din făină integrală, din cereale organice măcinate pe loc, facem jocuri de grup)

BRIGHTER MINDS

În curând în cadrul ecovillage-ului, vom lucra cu copiii pe baza unui program numit Brighter Minds, un Program de Educare a Creierului pentru îmbunătățirea abilităților cognitive ale copiilor între 5 și 15 ani. De ce între 5 și 15? Pentru că la această vârstă neuroplasticitatea este la nivel maxim.

Ce este cogniția? Printr-un program extrem de științific și exerciții asimetrice, neuroni din emisfera dreaptă și stângă sunt ”provocați” în același timp. Neuronii care răspund împreună la stimuli se conectează și ca atare sunt formate mai multe conexiuni neuronale care se păstrează o viață întreagă. Acesta este motivul pentru care Programul Brighter Minds este numit „un cadou pentru o viață”.

Efectele sunt mai mult decât uimitoare! Copiii pot simți culori cu ochii închiși și, credeți sau nu, pot citi cu ochii închiși! Mai întâi litere, apoi cuvinte …. mai târziu, propoziții întregi. De ce avem nevoie de asta? Nu trebuie să citim cu ochii închiși, dar în fiecare lucru pe care îl facem, creierul nostru este implicat. Copiii vor avea o mai bună coordonare, o capacitatăți mai bune, o eficiență mai mare, o mai bună înțelegere generală, vor putea lua decizii mai bune datorită stimei de sine îmbunătățite și a unei capacități mai bune de observare, a unei inteligențe emoționale mai bune … și multe altele! Mai mult decât toate aceste îmbunătățiri generale, mulți copii și-au dus prin intermediul acestui program abilitățile speciale la performanțe excelente.

„Este un program de tip afterschool de două luni care personal m-a impresionat foarte foarte mult! Am văzut copii și, de asemenea, adulți citind cu ochii închiși. Asta m-a făcut să tremur pentru că m-a făcut să conștientizez că, ca oameni, suntem capabili de mult mai mult decât suntem obișnuiți…! Haideți să evoluăm … permiteți cel puțin copiilor noștri să obțină acest dar al vieții”- Katharina

Pentru mai multe informații citește această broșură oficială Brighter Minds și aruncă o privire pe site-urile lor din Franța, Maroc and India.

Dacă ești interesat să participi la un curs de facilitatori pentru a putea da mai departe acest minunat „dar pentru o viață” copiilor din propria ta comunitate, casă sau școală, te rugăm să ne contactezi, căci vom organiza curând un curs de pregătire facilitatori Brighter Minds.

TINERI

Una dintre ideile de bază ale sustenabilității este că fiecare generație moștenește pământul de la cei care au venit înaintea lor. Scopul fiecărei generații ar trebui să fie să o lase într-o stare mai bună, sau cel puțin nu mai rău, decât atunci când au găsit-o.

Potrivit Comisiei Europene, „munca tinerilor poate juca un rol important în asigurarea faptului că acest lucru se întâmplă: pe lângă familie și sistemul de educație formală, munca pentru tineri exercită o influență puternică asupra tranziției tinerilor către vârsta adultă și poate contribui la promovarea participarii acestora în societate.”

Facem tot posibilul în această direcție prin:
1. Încurajarea tinerilor să facă voluntariat
2. Încurajând și oferind suport școlilor să organizeze clase de sustenabilitate și stil de viață sănătos
3. Facilitând dezvoltarea de abilități prin proiecte practice ce implică tinerii

 

Anul acesta, între 26 aprilie și 6 mai, am primit primul nostru grup de 45 de tineri din cinci țări partenere (Estonia, Italia, Lituania, România și Spania) ca parte a unui program internațional de schimb de tineri Erasmus+, numit „Up -ciclism și vânzări online”. Pe parcursul a 9 zile întregi, 45 de tineri și lideri de tineret au explorat următoarele obiective:

  • Înțelegerea principiilor reutilizarii și reciclării diferitelor deșeuri
  • Prezentarea diferitelor metode de reutilizare și reciclare într-un mod creativ
  • Înțelegerea sistemelor de vânzare online a produselor realizate prin reciclare
  • Crearea unui grup intercultural de tineri

 

Schimburile de tineri permit grupurilor de tineri din diferite țări să se întâlnească, să trăiască împreună și să lucreze la proiecte comune pentru perioade scurte. Grupul a beneficiat, de asemenea, de contribuții ale a doi experți pentru reciclarea produselor și magazinele de vânzare online. Programul a inclus sesiuni despre: Cei 4 R – refuzați, reduceți, reutilizați, reciclați; Campanie despre zero deșeuri; Atelier practic de up-cycling a materialelor din plastic, lemn, sticla, metal; Prezentarea platformelor online: WordPress, Shopify și Amazon; discuții despre bunăstare și tineret; Plan de acțiune personal și profesional și altele. Fiecare grup național a împărtășit exemple și experiență din realitatea lor națională. Schimbul de tineri s-a încheiat cu planuri bune pe care tinerii s-au angajat să le implementeze pentru a trăi într-o societate mai durabilă. Rezultatele se pot vedea pe www.upcyclists.art

4R = Refuse, Reduce, Reuse, Recycle

4R = Refuse, Reduce, Reuse, Recycle

ADULȚI

Viața de adult e una aglomerată și plină de îndatoriri. Și, ca individ care trăiește în societate, uneori este greu să ne facem timp să punem la îndoială actele zilnice pe care noi și toți cei din jurul nostru le considerăm obiceiuri. Sau, dacă facem acest lucru, de multe ori este mult mai ușor să luăm calea cunoscută și să facem ceea ce facem de obicei. Dar când cineva aduce în discuție subiecte care ne afectează pe noi și pe cei dragi și vine și cu soluții utile, apare schimbarea. Dacă mentalitatea unei persoane se schimbă, comportamentul se schimbă. Iar când o persoană începe să se comporte diferit, lumea din jurul ei se schimbă.

Aici intervenim noi! Îi facem pe oameni să-și pună obiceiurile sub semnul întrebării și le arătăm o altă cale, calea naturală. Îi învățăm un stil de viață care este sănătos pentru ei și pentru planetă. Facem acest lucru în ecovillage, unde oamenii ne pot vizita, le putem arăta ce facem, participă la diverse ateliere practice (alimentați, mișcare, construcție, grădinărit, reutilizare și reciclare etc.), dar și pe teren, prin prezentări de tot felul.

VREI SĂ AFLI MAI MULTE?

VREI SĂ-I INSPIRI PE ALȚII?

VREI SĂ SPRIJINI EDUCAȚIA?

NEWSLETTER

Want our news in your inbox?