ECHITAȚIE FIRITEAZ
Biriș Bogdan-Adrian, instructor de echitație, sportiv de performanță care a participat la competiții atât naționale, cât și internaționale oferă lecții de echitație, pentru începători și avansați, copii și adulți. Se pot face și plimbări cu trăsura. Cei mai avansați pot lua parte la plimbări călare în afara bazei, prin împrejurimi. Ședințele se fac doar cu programare telefonică în prealabil la nr 0745234492. Caii necesită pregătire înainte de a putea fi călăriți, și au și ei un program fix de masă care trebuie respectat, de aceea este necesară programarea telefonică.
Ne aflăm în județul Arad, comuna Șagu, sat Firiteaz, numărul 215.
CE ESTE ECHITAȚIA?
Într-un sens restrâns al termenului, echitația constă în modul în care se călărește un cal conform unor standarde. Echitația se regăsește în toate formele tradiționale de călărie din diverse culturi. Ea are un set de reguli în ceea ce privește modul în care sunt date comenzile cailor, postura pe care o are călărețul călare, echipamentul folosit ș.a.
Stilul și echipamentul englezesc sunt cele care definesc cel mai bine echitația, și de aceea au fost preluate în sportul ecvestru sportiv de performanță modern. Acesta s-a și dezvoltat din sportul sportiv englezesc (hunting), un sport ce era rezervat doar aristocraților. Câteva ramuri principale de sport care s-au dezvoltat sunt dresajul clasic, săriturile peste obstacole, proba completă și voltija. Voltija îmbină gimnastica și dansul. Poate să fie o singură persoană care execută exercițiile, dar pot fi și mai multe pe spatele calului, în timp ce acesta stă pe loc sau este în mișcare. O altă ramură sportivă o reprezintă concursurile de tracțiune și atelaje.
Ca în orice domeniu dezvoltat, există un set de reguli în echitație, cu ajutorul căruia călărețul reușește să interacționeze și să relaționeze cu calul.
REDESCOPERĂ NATURA
Ne dorim ca prin activitățile pe care le desfășurăm să ajutăm oamenii, să se reconecteze tot mai mult cu natura și astfel să o redescopere. Spun redescoperire a naturii, deoarece, până nu demult, această eră tehnologică, era abia la început, și omul era încă în strânsă legătură cu natura.
De când a luat amploare era tehnologică, omul a început să ia contact direct cu natura tot mai puțin, si tot mai mult interacționează cu lumea cu ajutorul sau prin intermediul inovațiilor tehnologice. Oamenii au luat naștere în natură, deci nu pot descoperi natura, aceasta face parte din ei. Aceștia au trăit în mijlocul naturii dar au și învățat multe de la ea studiind-o și observând-o. Toate descoperirile moderne au fost posibile, aplicând mecanisme de funcționare din natură.
În urma acestor descoperi uimitoare, oamenii au început să piardă contactul, dar și relația cu natura tot mai mult, deoarece interacționează cu lumea din jur tot mai mult prin intermediul mecanismelor descoperite și au tot mai puțin contact direct cu natura.
RELAȚIA OM CAL
Cu toții probabil știm în mare rolul vital pe care l-a jucat în trecut calul în viața omului, dar și în dezvoltarea acestuia. Calul a fost folosit ca un mijloc eficient și rapid de deplasare, de tracțiune, dar era folosit si în luptă, agricultură ș.a. A apărut dea lungul timpului și în nenumărate manifestări artistice, precum sculptură, pictură, muzică, teatru, literatură și sport. Nativii din America de Nord, l-au îndrăgit imediat, deși a fost un animal, am putea spune nou pentru ei, atunci când au venit europenii pe continentul lor.
Este foarte diferit când conducem o mașină, sau când conducem un cal, care este la rândul său, la fel ca și noi, o ființă vie. În timp se creează o relație între noi și cal. Ajungem să ne cunoaștem unul pe celălalt. Știm ce anume îl sperie pe cal, ce îi place, dar și ce îi displace. Unii cai sunt mai sensibili, și pentru a colabora armonios, trebuie să fim mai atenți si delicați cu ei, de exemplu atunci când tragem de dârlogi sau când îi curățăm. Altora le place mai mult să alerge, în timp ce alții preferă mai mult să stea. Dacă un cal, care din fire nu îi place mișcarea, îl vei alerga intens, s-ar putea să îi displacă profund atunci când este încălecat, gândindu-se că va fii iar suprasolicitat. În urma suprasolicitărilor repetate, caii dezvoltă comportamente problematice, dar doar datorită unor motive întemeiate.
La fel cum trebuie să ținem cont de ceilalți oameni și de nevoile lor, pentru a interacționa constructiv, trebuie să ne străduim să cunoaștem calul, pentru a putea să avem o relație frumoasă cu el. Și el are o percepție asupra omului. De exemplu când va avea în spate un călăreț novice, va vrea să domine, și va fii mai puțin atent la comenzile pe care le primește. Mai degrabă își va căuta propriul interes, cum ar fi să caute un petic de iarbă unde să pască liniștit, și nu va fii curios să meargă pe unde dorește persoana care este călare. Relația om-cal este ceva complex și devine tot mai frumoasă atunci când este aprofundată.
Omul, în era în care trăim acum, are infinit mai puțină nevoie de cal, și astfel această interacțiune devine ceva tot mai rar si puțin cunoscut din păcate. Așa ceva nu trăiești când conduci mașina, bicicleta sau avionul. Din această cauză e nevoie de timp, răbdare si perseverență pentru a putea beneficia de o relație om-cal armonioasă.
BENEFICII
Echitația aduce multiple beneficii, și voi începe să prezint câteva dintre ele.
1. Sănătate
Cu toții ne dorim să fim sănătoși, atât noi cât și cei dragi nouă. Este demonstrat științific că pentru a avea o sănătate bună, a face mișcare regulat este absolut necesar. În ziua de azi, atât adulții, dar și copiii petrec mult timp în fața ecranelor de exemplu, sau pe scaunul unui birou, la școală sau la servici, sau în autobuz, mașină ș.a. Pentru copiii noștri dragi, oamenii de știință ne spun că este mai nociv, deoarece ei sunt în dezvoltare, acum se formează organismul lor, iar dacă mușchii lor nu sunt folosiți suficient de des, nu se dezvoltă normal, sănătos. Nu mai vorbim de efectele care le are la nivel neuronal și emoțional dependența digitală. Echitația este o alternativă atractivă, și chiar dacă pentru mulți nu pare, este foarte solicitantă din punct de vedere fizic. Implică multiple grupe de mușchi, și cu toții care încălecăm, am trecut prin nenumărate febre musculare. Ajută și la adoptarea unei posturi elegante, spatele trebuie ținut drept, și echilibrul este necesar să se dezvolte.
2. Dezvoltarea caracterului
Pentru a putea conduce un cal, pentru a avea o relație armonioasă cu el, persoana trebuie sa dezvolte multiple abilități. Acestea sunt foarte utile, pentru cei mici mai ales, deoarece cum am amintit și mai sus, sunt în formare.
Disciplina cu siguranță se va dezvolta. Pentru a avea succes în orice domeniu, respectarea unor reguli sunt cele care fac posibil progresul, și care sunt un ghid.
Ordinea este o altă necesitate. Echipamentul calului, dar și al călărețului, trebuie puse într-o ordine clară si precisă. Caii sunt curățați și îngrijiți atent, și chiar aranjați cu împletituri în coamă și coadă, și copite date cu unsoare specială.
Curajul este absolut necesar. Orice călăreț ajunge la un moment, în care realizează forța unui cal și pentru a progresa este necesar să cultive această capacitate. Curajul nu este inconștientă, ci este abilitatea de a depăși fricile. Pentru a aprofunda, este imposibil să nu ai câteva căzături de pe cal. Este un subiect uneori ocolit, dar este necesar pentru cei care vor poate să își achiziționeze un cal, și să devină independenți. Suntem pregătiți și dispunem de un teren de nisip, pentru ca în caz de căzături, acestea să aibă loc pe un loc moale, si astfel riscurile sunt reduse la minim. Ne luăm și măsuri de protecție, și ca în orice alt loc respectabil unde se practică echitația, călăreții vor primii o cască de protecție, numită tocă.
Cine dobândește curaj, va devin mai stabil emoțional, și va trece cu mai multă ușurință prin provocările de zi cu zi, dar va fii și mai înzestrat pentru a deveni un lider sau o persoană stabilă pe viața sa.
În urma dobândirii curajului, apare încrederea în sine.
O altă capacitate care este ajutată să crească, este cooperarea. Pentru a se înțelege cu calul, omul trebuie să coopereze atât cu calul, dar și cu persoana care îl învață.
3. Agrement și recreație
Este o activitate relaxantă, plăcută care poate deveni un hobby sau o adevărată pasiune. Ea poate scoate din zona de confort pe cel ce o practică și asta aduce numeroase satisfacții. Dar pentru cei care vor doar să se relaxeze și să iasă din cotidian, pot să beneficieze de o plimbare cu trăsura unde vor admira peisajele autohtone și se vor simți ca într-o călătorie înapoi în timp.