AGRICULTURĂ ORGANICĂ

AGRICULTURĂ ORGANICĂ

PENTRU SĂNĂTATEA OAMENILOR ȘI A PLANETEI

Practicile agricole și de producție alimentară convenționale creează probleme grave de mediu și de sănătate publică. Doar din ceea ce este făcut public, știm că ne confruntăm periodic cu provocări serioase: pesticide în alimente, care provoacă cancer, răspândirea rapidă a bolilor rezistente la antibiotice sau apă potabilă contaminată.

Și acesta este doar vârful aisbergului. În spatele tuturor acestea, fermierii declară una și fac alta. În felul acesta, produse modificate genetic, cu niveluri de pesticide, hormoni de creștere și antibiotice mult peste cele declarate sau legale, ajung zilnic pe masa noastră. Ne hrănim pe noi și pe copiii noștri, bazându-ne pe notificările etichetelor și pe cuvântul „natural” peste tot. Ei bine, „natural” nu este nici legal clasificat, nici certificat, nici real.

Din fericire, avem o alternativă: produsele organice. Studii după studii arată că alimentele ecologice sunt mai bune pentru sănătatea noastră, iar agricultura ecologică este mai bună pentru mediul înconjurător. Și terenurile din România sunt încă adecvate pentru agricultura ecologică.

Beneficiile agriculturii ecologice în comparație cu agricultura convențională:

  • niveluri mai mari de antioxidanți
  • mult mai puține, chiar zero, reziduuri de pesticide

  • consum mult mai mic de energie
  • reduce poluarea apei

  • crește biodiversitatea
  • susține solurile sănătoase

În Firiteaz facem agricultură ecologică de mai mult de 16 ani, pe 1000 ha de teren, cultivând și manufacturând:

  • cereale străvechi (secară, grâu, Einkorn, spelta, emmer, ovăz, orz)
  • plante medicinale pentru ceaiuri (gălbenele, albăstrele, cimbru, levănțică, salvie, mentă, soc, coada șoricelului, coada calului), culese manual, floare cu floare și uscate natural, la umbră
  • muștar (prelucrat ca diferite sortimente)

De la plantare și recoltare, până la prelucrare și ambalare, suntem sustenabili și în armonie cu natura. Facem acest lucru la Biofarmland, dar și în grădinile din curțile caselor, în ferme de legume și livezi administrate ca mici afaceri. Și ne propunem să extindem asta la mai multe case și familii interesate de agricultura ecologică și procesarea alimentelor ecologice, susținându-i cu cunoștințe și fiindu-le alături de-a lungul întregului proces.

CUM PROCEDĂM LA BIOFARMLAND

Chiar de la începuturile fermei noastre ecologice, am urmat principiul „calității înainte de cantitate”. Solul este baza producției de alimente și, așadar, baza vieții noastre. Trebuie să avem grijă de el. Prin urmare, ne lucrăm solul fără plug și complet organic.

Scopul nostru este să avem randamente maxime într-o manieră durabilă. O realizare pe termen lung a producției de cereal, în care fertilitatea solului nostru este menținută și chiar îmbunătățită. Și asta fără utilizarea de fertilizatori minerali.

Rotația culturilor

Rotația culturilor la noi începe cu doi ani de trifoi alb, care creează un sol sănătos și o bază de îngrășăminte naturale. În al treilea an cultivăm grâu, apoi ovăz sau orz în al patrulea, și grâu spelta sau secară în al cincilea an. Acest mod de cultivare este ceea considerăm idealul în ceea ce privește rotația culturilor. Dar este important ca culturile să fie modificate în mod specific la fiecare parcelă, în funcție de starea solului.

 

Permanent avem în vedere să reducem numărul de vehicule mecanice care trec peste câmpuri și să optimizăm și minimizăm continuu trecerea de la o cultură la alta, un bun exemplu fiind însămânțarea cu un strat de trifoi pentru protecția solului de cereale. Astfel se poate obține deja din al doilea an o recoltă cu același efect pozitiv ca și un asolament.

Agricultură fără plug

Sistemul de cultivare fără plug încearcă, prin menținerea stratului natural al solului, să distrugă cât mai puțin posibil spațiul vital al râmelor și al altor organisme din sol. Astfel că solul se afânează cu ajutorul unui aparat conceput în acest sens, până la maxim 5 cm adâncime, pentru a crea populații mari de râme, care fac solul fertil și îl prelucrează natural și eficient. O populație bună de râme pot sfărâma, pe termen lung, compactările solului. Un sol sănătos reține și filtrează apa, reduce toxinele, reciclează fără pierderi și ne livrează hrană. El este fărâmicios, bogat în humus și viu. (mai multe…)

Agricultura noastră sporește, astfel, în loc să diminueze fertilitatea solului și biodiversitatea ecosistemului. Așadar, să mergem cu toții înainte cu natura, sprijinind fermierii ecologici, începând să vă cultivați grădinile, deoarece pe termen lung, a merge mai departe cu Natura într-un mod natural este singura cale!

VREI SĂ ȘTII MAI MULTE DESPRE AGRICULTURA ECOLOGICĂ?

NEWSLETTER

Want our news in your inbox?